Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Hogyan legyünk sikeresek - öltözködési tanácsok

2008.02.04

Hogyan legyünk sikeresek?

Öltözködési tanácsok

Március 25-én a felkészítõ napok keretében Schiffer Miklós divatszakértõ és öltözködési tanácsadó tartott elõadást az érdeklõdõ hallgatóknak. A téma most nem a divat volt, hanem az öltözködés általában: arról hallottunk, hogyan illendõ öltözködni az üzleti életben, illetve hogyan nem.

A mai irányzatok háromfajta öltözetet különítenek el: az üzleti öltözetet (business look), az utcai öltözetet (smart casual) és a szabadidõs öltözetet (casual). Az elõadás során fõleg a legelsõrõl volt szó, hiszen valószínûsíthetõ, hogy mi - leendõ közgazdászok, üzletemberek - olyan munkahelyen fogunk dolgozni, ahol ez a fajta öltözet a követelmény. Ahogy egyre jobban közelítünk Nyugat-Európához, arra is törekednünk kell, hogy stílusban se maradjunk le. A hazai topmenedzsereknek a gazdasági életben elfoglalt pozícióik, kapcsolataik miatt kiemelt figyelmet kell fordítaniuk arra, hogy megjelenésük is megfeleljen az elvárásoknak.

Férfiaknál az üzleti öltözék természetesen az öltöny. Nekik sokkal kevesebb lehetõségük van a változatos öltözködésre. Az egyetlen díszítõ elem, ami változatossá teszi az öltözéket, a nyakkendõ (viselése kötelezõ). Azért itt sem árt egy kis mértékletesség; a &quotbugyuta-mintás", foltos nyakkendõk nem túl nyerõk, legjobb az egyszínû, a csíkos, az apró mintás vagy apró pöttyös. Egy Egyesült Államokban készült felmérés megállapította, hogy a legsikeresebb nyakkendõszín a bordó és a piros, a minták közül pedig az elefánt minta, de kizárólag felfelé álló ormányú elefánttal. További díszítõ elem lehet a díszzsebkendõ, azonban nem szerencsés, ha ez ugyanolyan anyagból van, mint a nyakkendõ.
Európában az egysoros, háromgombos öltönyök a legelterjedtebbek. A kétgombosak inkább az USA-ban és Japánban népszerûek. Sok kérdés merül fel az öltöny gombolásával kapcsolatosan. Az egysoros öltönyt leüléskor mindig ki kell gombolni, begombolni például bemutatkozáskor, beszélgetés közben, belépéskor, díj átvételekor szükséges. Az alsó gombot azonban mindig nyitva kell hagyni, nem lehet egyszerre mindhárom gomb begombolva. A kétsoros (átgombolós) öltönyt mindig be kell gombolni, de az alsó gomb itt is nyitva marad, kivéve, ha az a zseb vonala felett van. Ezt a fajtát egyébként ünnepélyesebb, elegánsabb öltözetnek tartják, és gyakrabban hordanak hozzá díszzsebkendõt is. A zsebtakaró pántot a protokoll szerint délig kint, délután betûrve kell viselni, ezt azonban nem sokan tudják.
Európában elsõ számú öltönyszín a szürke, amit a sötétkék és a fekete követ. A derékszíj kötelezõ, és figyelni kell a hosszára, nem túl elegáns ugyanis, ha túl hosszú. Lehet nadrágtartót is hordani, viszont a kettõ egyszerre ciki.
A magyar férfiak öltözködésében gyakori hiba, hogy az öltönynadrágjuk túl hosszú, és ez nem jó, mert alacsonyít. Ezen túl a zokni területén is van még mit fejlõdni. A kivillanó fehér bokák elkerülése érdekében a zokninak minimum lábszárközépig kell érnie, de akár térdzokni is lehet. És természetesen a színére is ügyelni kell, tehát a zokni színe ne üsse az öltöny színét.
A férfiak inge csak hosszú ujjú lehet, és be kell gombolni a legfelsõ gombot is. Ezért a megfelelõ méret kiválasztására nagy hangsúlyt kell fektetni, azt is figyelembe véve, hogy a férfiak az idõ múlásával folyamatosan nyakasodnak. Érdemes tehát egy számmal nagyobbat vásárolni, szem elõtt tartva azt is, hogy legtöbb ing mosáskor összemegy. További gyakori probléma uraknál, hogy has- és deréktájon hajlamosak terebélyesedni. Ezt megfelelõen el kell takarni, praktikus megoldás például a mellény.
És végül: a férfi egyetlen ékszere a karóra, ezért kiválasztására ajánlatos megfelelõ hangsúlyt fektetni. Használt ruha vásárlás előtt tájékozódjunk a megfelelő fórumokon. 

(pte.hu)